Plejehjem i eget hjem
CASE: Haderslev Kommune

Plejehjem i eget hjem

Vi har bygget et plejehjem, der har adresse i beboernes egne hjem. Det lyder måske lidt fantasifuldt, men det er faktisk konkret virkelighed i Haderslev Kommune, hvor de første beboere afprøver de første konkrete services.

01
Udløsende faktorer

Vi startede med at identificere, hvorfor man som borger kommer på plejehjem. Og vi fandt frem til fem grunde, der var udløsende faktorer for langt de fleste visiteringer til en traditionel plejehjemsplads.

02
Nye services

På hver af disse faktorer byggede vi en service, der aktivt er med til at forsinke eller forhindre, at de udløser en plads på et traditionelt plejehjem.

03
Oplevet kvalitet

Vi analyserede den oplevede kvalitet på de traditionelle plejehjem og byggede services, der kunne modsvare dem i det nye koncept.

Plejehjem i eget hjem
Idéen opstod i England

For tre år siden var vi på arbejde for NHS i England, hvor vi oplevede et oplæg, hvor hovedhistorien var om et hospital, der ikke havde senge. De arbejdede med patienter, der var indlagt uden for hospitalets mursten – enten på andre hospitaler eller i andre klinikker af forskellig slags.

Vi gik med historien og begyndte at forme idéen om et Plejehjem uden senge. Idéen skulle skæres over samme vinkel. Nemlig, at vi skulle finde en kommune, der turde tage de første skridt, sammen med os, i udviklingen af noget ret abstrakt.

Her kom Haderslev Kommune på banen. Sammen begyndte vi at udvikle idéen til et konkret koncept, der kunne fungere som et rigtigt plejehjem, men hvor sengene var i beboernes eget hjem.

Tre trin skaber et unikt koncept

1) Vi startede med at identificere, hvorfor man som borger kommer på plejehjem. Og vi fandt frem til fem grunde, der er udløsende faktorer for langt de fleste visiteringer til en traditionel plejehjemsplads.

2) På hver af disse faktorer byggede vi en service, der aktivt er med til at forsinke eller forhindre at de udløser en plads på et traditionelt plejehjem.

3) Vi analyserede den oplevede kvalitet på de traditionelle plejehjem og byggede services, der kunne modsvare dem i den nye koncept.

Bliver beboerne ikke mere ensomme eller utrygge?

Vi kender de typiske bekymringer. Ensomhed og utryghed. Vi tror på, at vi skaber et kvalitetstilbud, der ikke skaber mere ensomhed eller utryghed end en beboer oplever i et traditionelt tilbud. Vi vil gerne tage dialog og arbejde med andre bekymringer, så hvis du har det, så giv os et kald. Så kan vi tage en snak. Det kan vi kun blive klogere af.

Fordelene er mange

Vi tror på at 10% af de borgere, der traditionelt ville få en traditionel plads kan få en plads på Plejehjemmet i eget hjem. Det skaber fleksibilitet i pladserne og måske behøver man, som kommune, ikke at bygge et nyt plejehjem i sten, hvis man skaber et Plejehjem i eget hjem.

Vi får en service med høj transparens og gennemsigtighed. Der er en solid dokumentation i alle de services, borgerne får på det nye plejehjem. Vi arbejder med, at alle services har automatisk logning af den leverede service.

Der er mere fleksibilitet i de services, som den enkelte borger kan opleve. Vi kommer til løbende at udvikle nye services, der kan bruges til at skabe en individuel tilpasning af servicesen for den enkelt borger.

Vi er klar til næste skridt

Sammen med Haderslev Kommune har vi skabt første bud på det konkrete indhold, og vi er så klar til at samarbejde med andre kommuner om at videreudvikle ”Plejehjem i eget hjem”, så der kommer mange flere mennesker, der har mulighed for at få et tilbud om at bo på Plejehjem i eget hjem.

Kontakt Katrine eller Peter, så tager vi en snak om dit behov.

Book et inspirationsseminar om Plejehjem i eget hjem
Artikel i Danske Kommuner

I artiklen fra Danske Kommuner kan du læse mere om, hvordan Haderslev Kommune har arbejdet med Plejehjem i eget hjem.

Link til artikel i Danske Kommuner